Zo verkoop je jouw bedrijf in 6 stappen

verkoop bedrijf in 6 stappen

Een bedrijf verkopen doe je niet zomaar. Het verkopen of overdragen van je zaak aan een ander persoon is een moeilijke beslissing. Zowel zakelijk als emotioneel komt er heel wat bij kijken. In dit artikel leggen we je in zes stappen uit wat er allemaal bij de verkoop van je bedrijf komt kijken.

Stap 1: waarom verkoop je je bedrijf?

Voordat je je bedrijf verkoopt, gaat er een heel denkproces aan vooraf. Je hebt namelijk een heel goede reden waarom je verkoopt. Misschien wil je na vele jaren hard gewerkt hebben, genieten van een welverdiend pensioen, maar … het kan ook plotseling nodig zijn, omdat je ziek bent of er een koper zich aandient. Zorg dat je tijdig een noodscenario voor de verkoop van je bedrijf voorbereidt. Een bedrijfsconsultant, zoals Pieter de Vries, kan je daarbij helpen.

Stap 2: de verkoop voorbereiden

Als je zeker bent dat je jouw bedrijf wil verkopen, dan moet je de stap zetten om het bedrijf verkoopklaar te maken. Dat doe je door je bedrijf te (laten) waarderen. Hierop kan je dan een correcte vraagprijs vastleggen.

Maak een overdrachtsplan op. Stel je hierbij de vraag of je nog bij het bedrijf betrokken wil zijn of niet. Ben je bereid om een familielid of personeelslid voor te bereiden op zijn nieuwe rol? Vergeet ook niet om een informatiememorandum op te stellen als je aan derden verkoopt.

Stap 3: zoek een koper

Als je de verkoop goed hebt voorbereid, kan je op zoek gaan naar een koper. Dit kan een familie- of personeelslid zijn, maar als je niemand uit je netwerk vindt, kan je ook een koper vinden op andere manieren. Vaak kan je accountant of een bedrijfsconsultant je daarbij helpen.

Stap 4: een goed contract

Een koper is zeer geïnteresseerd in je bedrijf. Nu begint de onderhandelingsfase. Daarbij onderhandel je over de overdracht van je bedrijf, maar ook de prijs. Indien nodig maak je ook afspraken over jouw betrokkenheid bij het bedrijf na de overdracht.

Stap 5: de overdracht

De overdracht is een belangrijk, maar formeel moment. De onderneming komt op naam te staan van de nieuwe eigenaar. Jij ontvangt de afgesproken koopsom en moet de inschrijving bij de KVK aanpassen. Vergeet ook niet om je ondernemersboekhouding af te sluiten en de laatste belastingaangiften te doen.

Stap 6: na de overdracht

Na de overdracht kan het zijn dat je geniet van je oude dag, maar misschien ben je nog bij het bedrijf betrokken. Zorg dat je de afspraken uit het contract blijft nakomen. Maar vergeet niet om te genieten van je nieuwe levensfase.