De kleurenpsychologie voor het verven van je kantoor

de kleuren psychologie voor het verven van je kantoor

Wil je een inspirerende kantooromgeving voor je werknemers? Dan geven we je in dit artikel enkele tips hoe je jouw kantoor het beste inricht. Een inspirerende kantooromgeving geeft je immers wel wat voordelen. Denk dan niet alleen aan productiviteit, maar ook aan creativiteit. Deze goede eigenschappen wil je natuurlijk een boost geven wanneer je werknemers zo’n acht uur per dag op je kantoor zitten.

Kies de juiste verf

Bekijk hier de verf die wij zouden selecteren voor elk kantoor. Deze verf is te gebruiken op de volgende ondergronden: hout, metaal en kunststof. Daarnaast is het een mengkleur die je kunt mengen tot bijna elke kleur. Het is belangrijk om goed na te denken over de kleur van de muur in je kantoor. Is de kantoorruimte bedoeld voor ontwerpers, webdesigners of andere creatieve beroepen? Dan zijn vrolijke tinten zoals geel en oranje geschikt, want die geven creativiteit een boost. Wil je een zakelijkere uitstraling kies dan voor grijstinten met groene en blauwe accenten, want deze kleuren wekken niet alleen vertrouwen op, maar zijn ook rustgevend.

Een basiscursus kleurenpsychologie

Zoals je hierboven dus leest, hebben kleuren niet alleen een impact op de sfeer en de uitstraling van je kantoor, maar beïnvloeden ze ook eigenschappen van je werknemers. Eigenschappen die je soms zelfs wilt stimuleren, maar op andere momenten of in specifieke sectoren weer niet. Daarom lichten we hieronder voor 6 kleuren het effect toe op het kantoor.

  •       Blauwe kleuren komen doorgaans beheerst en koud over. Het heeft een zeer zakelijk imago en plichtsbesef. Het is een evenwichtige kleur die mensen rationeel doet laten denken.
  •       Groene kleuren geven vertrouwen en hoop. Ze zorgen ook voor rust in het hoofd, waardoor het stress kan verminderen.
  •       Gele kleuren komen zeer energiek over. Het zorgt voor creativiteit en innovatie. Gele kleuren geven levenslust. Denk wel goed na voordat je een muur helemaal geel schildert, want het komt nogal hard en chaotisch over. Geel kan je soms beter gebruiken als accentkleur.
  •       Oranje kleuren hebben zowat dezelfde effecten als geel, maar iets milder. Ook zouden ze zorgen voor blijdschap, optimisme en motivatie. Een oranje omgeving zorgt voor meer veerkracht bij een tegenslag.
  •       Gebruik rode kleuren het liefst heel beperkt, want ze roepen heftige emoties op. In een kantoor wil je liefst zo weinig mogelijk agressie en bazig leiderschap ontwikkelen. Als je het gebruikt, doe het bij voorkeur in accenten. Rode stoelen bij een vergadertafel hebben bijvoorbeeld wel zin, omdat het zorgt dat onderhandelaars het onderste uit de kant willen halen. Dat wil je juist wél.
  •       Violette of paarse kleuren komen soms wat religieus over. Dus wat hebben ze te zoeken op kantoor? Veel sectoren zouden er goed bij varen om wat meer violet in hun kantoren te verwerken. Het zorgt immers voor een diepe ontspanning en waardigheid bij de medewerkers. Ook zullen deze standvastiger en meer vastbeslotenheid tonen. Dat is toch goed voor jou?

Zo, nu weet je met welke kleuren je aan de slag moet in je kantoor. Veel plezier!